Klein defect, extreme vervuiling ten gevolg

Vandaag geven we een inkijkje in ons werk, in overleg en zonder privacy gevoelige informatie. Over wie het gaat is eigenlijk ook niet belangrijk voor het verhaal. Wel dat soms hele kleine defecten enorm grote gevolgen kunnen hebben, met name wanneer iemand geen vangnet heeft en weinig contact met de directe omgeving.

Achter deze voordeur woont een persoon die wegens lichamelijke en mentale problemen lastig voor zichzelf kan zorgen. Fysiek is het al een uitdaging om de boel op orde te houden wegens klachten en het overzicht niet kunnen houden helpt dan ook niet mee.

Met grote moeite heeft deze persoon zichzelf staande weten te houden, het huis op orde houden kostte veel moeite en tijd maar het lukte wel. Wat een doorzettingsvermogen. Wegens schaamte is er weinig contact met de buren en de deur wordt potdicht gehouden uit angst veroordeeld te worden en de menselijke waardigheid te verliezen.

Het is een koopwoning waar het onderhoud voor eigen rekening komt. Wanneer het financieel niet meezit en je zelf niet in staat bent om het zelf te repareren kan een klein defect een groot probleem en veroorzaker van veel onrust worden.

Het is hier allemaal begonnen bij een kapotte afvoer onder de gootsteen in de keuken. Het schroefje wat de afvoer aan de sifon bevestigd was afgebroken waardoor het kastje onder de wasbak steeds vol water liep en de watervoorziening in de keuken hiermee praktisch onbruikbaar werd. Als oplossing was er een emmer onder de afvoer geplaatst maar wanneer je fysiek niet in staat bent om deze te legen loopt de emmer over. Het kastje was volledig doorgerot en zat vol met schimmel hierdoor verspreidde zich een vieze lucht door de woning.

Denk je eens in, hoe moet je koken zonder een fatsoenlijke afvoer? Maar ook afwassen, schoonmaken en een glaasje water tappen zonder een ondergelopen kastje te hebben wat na verloop van tijd gaat rotten en schimmelen. Je kunt je voorstellen hoe een keuken dan langzaam begint te vervuilen omdat je simpelweg geen water weg kan spoelen.

Hier werd dit probleem ”opgelost” door de wastafel in de badkamer te gebruiken voor de afwas, was, kookvocht en schoonmaak. Omdat deze hier niet voor gemaakt is en er niet op vuil in de afvoer werd gelet ontstond hier een verstopping. Voor ons in 5 minuten opgelost maar zonder gereedschap erg lastig. Hierna verplaatste het probleem zich naar de douche, laatste afvoerputje…

Ik kan me niet voorstellen hoe het voelt om je vaat in je douchebak te moeten doen omdat je geen andere oplossing ziet. Niet hygiënisch en super onhandig, maar het lukte allemaal nog wel. Tot op een dag de thermostaatkraan het begaf en er enkel nog gloeiend heet water uit de kraan kwam. Douchen werd onmogelijk, wassen aan de wastafel was al een tijdje verleden tijd.

Vanuit 1 kapot schroefje is er nu een schrijnende situatie ontstaan. De afwas en was stapelt zich al een tijdje op, overal staan bakjes waar wat in staat te weken. Lichamelijk niet meer in staat deze te legen ontstaat er nu een behoorlijk vervuilde situatie die verre van menswaardig te noemen is en daarnaast ook nog behoorlijk ongezond.

Gelukkig is er uiteindelijk hulpverlening bij de situatie betrokken geraakt en zij hebben ons ingeschakeld om de woning goed schoon te maken en de defecten te repareren. Een jaren lange ellendige situatie was in dit geval binnen 1 dag opgelost.

Tijdens deze schoonmaakactie kom je achter het ontstaan van deze mensonwaardige situatie en blijkt dat je de oorzaak binnen een uur kunt oplossen met een nieuw schroefje + putje, ontstopper en het ontkalken van de kraan.

Durf naar elkaar om te zien maar ook om hulp te vragen als dat nodig is. Vaak is de oplossing dichterbij en makkelijker als je denkt.

Reactie schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *